Säästövinkkisarja osa 1; Liikunta, Hiusten hoito, Kosmetiikka ja Vaatetus


Käsi ylös ketä ärsyttää ne säästövinkit, joissa kehotetaan lopettamaan kuluttaminen kokonaan ja erakoitumaan omaan kotiinsa. Minua ainakin nämä neuvot alkavat kyllästyttää. Niinpä päätin aloittaa säästövinkkisarjan, jonka ensimmäisessä osassa keskitytään pukeutumiseen, kosmetiikkaan, hiusten hoitoon ja hyvinvointiin. 

Liikunta&Hyvinvointi:

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää jos haluat säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Ravinneköyhä ruoka, liian lyhyet yöunet ja vähäinen liikunta käyvät kalliiksi niin fyysisesti, psyykkisesti kuin taloudellisestikin, joten älä koskaan säästä terveytesi kustannuksella!

Liikuntakuluissa on kuitenkin mahdollista säästää vuositasolla merkittävästi. Suurien kuntokeskusten vuosimaksuihin saa uppoamaan paljon rahaa. Mieti voisitko vaihtaa kuntosalia edullisempaan. Useimmilta paikkakunnilta löytyy jo onneksi edullisempiakin saliketjuja, joilla voi treenata parilla kympillä kuussa. Mikäli tällaista vaihtoehtoa ei kotipaikkakunnaltasi kuitenkaan löydy niin edullisen salijäsenyyden voi saada jonkin urheiluseuran tai koulun salilta. Laitteet eivät ehkä ole uusimmasta päästä, mutta irtopainoja ja tankoja löytyy varmasti, jolloin monipuolinen treeni onnistuu.
Kannattaa myös miettiä onko vuodessa joitakin pidempiä ajanjaksoja, ettei salilla tule käytyä lainkaan; kesäloma, pidempi ulkomaanmatka tai työharjoittelu toisella paikkakunnalla? Tällöin salikortin voi yrittää vuokrata. Jotkut salit myös tarjoavat kesäkaudeksi maksutonta katkaisua salikortille.

Jos tykkää jumpista tai joogasta niitä voi tehdä kotonakin Youtube-videoiden avulla. Jumppamaton ja parit käsipainot saa kuitenkin kuntokeskusjäsenyyksiin verrattuna edullisesti ja ne kestävät vuosia. Jos kaipaa vaihtelua ja tilaa löytyy, niin suosittelen ostamaan lisäksi steppilaudan ja tangon sekä levypainot. Lenkkeillen ja pyöräillen saa nauttia aurinkoisesta vielä iltamyöhälläkin. Jäätkin ovat jo sulaneet ja vesipedot pääsevät nauttimaan ilmaisista uintireissuista lähirannoilla.
Kesän jälkeen kannattaa olla taas valppaana, kun erilaiset kansalaisopistojen ryhmät starttaavat. Ne mahdollistavat monipuolisen harrastuksen liikunnan, taiteen ja musiikin parissa edulliseen hintaan. Ja ei, niissä ei käy pelkästään eläkeikäisiä. Itse olin nyt tammi-huhtikuussa kansalaisopiston järjestämällä piirustuskurssilla ja siellä useampia alle 30-vuotiaita osallistujia. Pari vuotta sitten opiskelin myös espanjaa kansalaisopistossa ja silloinkin ikähaitari 17–70 vuotta.

Hiusten hoito:

Kampaajalla käynti 4-6 viikon välein on kallista. Jos hiustesi värjäys ja leikkaus maksaa kerralta 120 euroa ja käyt kampaajalla tuon kuuden viikon välein, maksat vuodessa kampaajallesi 960 euroa hiustesi huolitellusta ulkonäöstä. Hiuksia on toki hyvä leikata välillä, mutta pelkkä leikkaus on värjäystä huomattavasti edullisempi. Mieti onko luonnollinen hiusvärisi loppujen lopuksi niin kovin kamala? Pieni tyvikasvu näyttää usein todella harmaalta verrattuna värjättyyn hiukseen, katsele sen sijaan kuvia itsestäsi ennen hiustesi värjäystä. Jos et millään voi luopua värikypärästäsi niin yksi keino säästää rahaa on hiusten leikkaus. Lyhyempi tukka vaatii myös vähemmän väriä, joten kokeile rohkeasti välillä polkkatukkaa. Hiuksetkin kiittävät, kun pääset oikeasti kaikista kuivista latvoista eroon. Kotivärjäys on myös yksi keino säästää rahaa, mutta blondauksessa se ei usein toimi.  Jos olet valmis kokeilemaan rohkeasti uutta tyyliä voisi hiusmallina olo sopia sinulle! Hiusmallina saat ammattilaisen tekemän värjäyksen ja leikkauksen ilmaiseksi. Et tosin välttämättä saa valita mieleistäsi tyyliä, mutta rahaa säästyy. Itsekin olin vuosi sitten hiusmallina ja sain kiitokseksi myös muutaman hiustenhoitotuotteen.

Hiustenhoitotuotteet voivat olla hinnakkaita. Hiusten pesu pari kertaa viikossa riittää. Etenkin pitkällä tukalla huomaat nopeasti kuinka paljon kauemmin yksi hoitoainepurkki kestää, kun et enää läträä sitä hiuksiisi päivittäin.  Laita hiukset välillä leteille, nutturalle tai erilaisille poninhännille, jolloin erilaisia muotoilutuotteita ei oikeastaan tarvita. Itse käytänkin hiuslakkaa ja muita muotoilutuotteita lähinnä juhlatilaisuuksissa.

Kosmetiikka:

Ripsienpidennykset ja geelikynnet ovat myös aikamoisia rahasyöppöjä. Jos huollatat ripsienpidennyksiä 4 viikon välein maksat niistä vuodessa 720 euroa mikäli yhden huoltokerranhinta on 60 euroa. Menisitkö kuitenkin mieluummin viikon rantalomalle? Kulmakarvatkin voi hyvin värjätä ja nyppiä itse.

Voit kuitenkin säästää hyödynnä opiskelijapalveluita. Jos lähelläsi on ammattikoulu, jossa opiskelee hierojia, parturi-kampaajia tai kosmetologeja niin mikset varaisi aikaa heille? Viimeisen vuoden opiskelijat ovat etenkin jo yleensä oikein taitavia, mutta ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijat tekevät työn kaikkein edullisimmin. Itsekin olen käynyt kosmetologiopiskelijalla kasvohoidossa ja noin 30 euron hinta 45 minuutin kasvohoidosta on mielestäni varsin kohtuullinen verrattuna kauneushoitoloiden normaalihintoihin.

Jos ruokaostoksilla vertaillaan kilohintoja niin kosmetiikkahyllyillä kannattaa silmäillä tuotteiden litrahintoja. Isommat pakkaukset ovat usein edullisempia, mutta myös pakkaustapa vaikuttaa tuotteenhintaan. Joillakin merkeillä on samaa kasvovoidetta erilaisissa pakkauksissa ja pumppupullo on usein huomattavasti kalliimpi kuin perinteinen voidepurkki. Käytin pitkään suihkusaippuaa myös wc:ssä käsienpesuun, koska siinä on halvempi litrahinta kuin varsinaisessa käsienpesusaippuassa.

Harkitse tarkkaan ennen kuin ostat kosmetiikkaa. Monet tuotteet lupaavat paljon, mutta eivät tee sinusta kauneuskuningatarta. Kuinka monta kertaa vuodessa rehellisesti käytät meikinkiinnityssuihketta, tumman violettia huulipunaa tai kulmakarvageeliä. Tuskinpa myöskään tarvitset kymmentä eri sävyistä kynsilakkaa ja pari hajuvettä riittää mainiosti.

Kun ostat niin käytä ostamasi tuotteet loppuun. Muista halkaista voidepurkit ja pumppupullot, jotta saat kaiken kallisarvoisen sisällön hyödynnettyä. Kuivahtanutta ripsiväriä voi elvyttää liottamalla putkiloa kuumassa vedessä. Meikkivoide puolestaan kestään kauemmin, jos käytät levityksessä sivellintä. Hutiostoksillekin löytyy varmasti käyttötarkoitus hetken tuumailun jälkeen. Talvella ostin esimerkiksi iholleni liian rasvaista yövoidetta ja kasvojen alueelle levitettynä se tukkii huokoset ja aiheuttaa finnejä. Dekolteen kosteutukseen se sopii kuitenkin loistavasti. Kaikkia pikkupurkkeja ei myöskään kannata myöskään heittää pois, sillä ne voi hyödyntää matkaillessa.

Naisilla kuukautissuojiin menee vuodessa melko paljon rahaa. Tamponien ja siteiden sijaan kannattaakin ostaa kuukuppi. Se maksaa 30 euroa ja on käytännössä ikuinen.

Jos nautit itsetekemisestä niin kotitaloustuotteet taipuvat kätevästi myös kosmetiikan korvikkeeksi. Kahvilla voi kuoria ihoa ja soseutettu avokado tai banaani toimii kasvonaamiona ja kananmunan keltuaisilla saa tukan puhtaaksi. Näin sinun ei tarvitse ostaa varsinaista kosmetiikkaa oikeastaan ollenkaan ja vanulaputkin voi vaihtaa pestäviin kestovanulappuihin!

Vaatetus:

Investoi laadukkaisiin klassisiin vaatteisiin ja osta kauden trendivaatteet edullisemmilta merkeiltä. Muoti muuttuu jatkuvasti. Trendivaate on aluksi uusi, kiehtova, jännittävä ja sopivasti erilainen. Pian niitä kuitenkin näkyy jokaisessa liikkeessä, blogissa, mainoksessa ja vastaantulijalla. Vuoden päästä sitä ei enää käytä kukaan. Suomen vaihtuvat vuodenajat rajoittavat myös vaatekappaleiden käyttöaikaa. Himoitsen itsekin vaaleanpunaista kevättakkia, mutta lämpöasteita on sen verran mukavasti jo, ettei takille ole käyttöä. Harkitse haluatko ylipäätään ostaa vaatetta, jota ehdit käyttää vain muutamia kertoja ja joka ei vuoden päästä enää olekaan trendikäs tai olet jo kyllästynyt siihen.

Ajoita vaateostoksesi. Alennusmyyntejä on ympärivuoden ja lähes jokaisessa liikkeessä on nurkassa jokin alennusrekki. Sesongin loppupuolella vaatteet ostamalla voi lähtöhinnaltaan korkeita vaatteita ostaa hyvinkin edullisesti. Talvivaatteet tulivat tarjoukseen tammikuussa ja viimeiset talvikamppeet on nyt myyty. Sesongin lopulla tehdyissä ostoksissa on myös se hyvä puoli jo, että tiedät minkä väristä pipoa olisit talvella kaivannut ja voit napata sellaisen itsellesi edulliseen hintaan. Jos taas pärjäsit kauden hyvin nykyisille vaatevarastollasi, on alennuksesta turha ostaa mitään vain siksi, että se on tarjouksessa.

Hyödynnä tuotteen varausta. Useat kivijalkakaupat antavat sinun varata tuotteen tunniksi tai pariksi. Tällöin voit rauhassa jatkaa kaupoissa kiertelyä, jos varaamasi tuote pyörii ajatuksissasi vielä kahdenkin tunnin päästä, on se varmasti mieleinen. Jos puolestaan olet jo unohtanut sen, tiedät, ettei se ollut rahojesi arvoinen.

Palauta tuote tarvittaessa. Hyvän vaateostoksen tunnistaa siitä, että sen tahtoo ottaa heti käyttöön. Jos ostoksesi ei sytytä sinussa tällaista tunnetta tai se ei kotona päälle laitettuna näytäkään hyvältä, palauta tuote. Kannattaa miettiä myös mihin tilanteisiin vaate sopii ja miten sen yhdistäisi. Jos vaate tarvitsee parikseen ylä- tai alaosan, jollaista vaatekaapistasi ei vielä löydy, on se parempi jättää ostamatta.

Käytä ompelukonetta ja korjaa vaatteesi. Monissa farkuissa ja neuletakeissa tulee varanappi mukana, ota tämä talteen, jotta voit tarvittaessa kiinnittää sen irronneen tilalle. Jos edelleen pidät vaatteesta, mutta se ei istu vyötäröltä tai hihat ovat liian väljät, ompelukoneen avulla on helppo tehdä pieniä muokkauksia vaatteisiin. Housujen lahkeiden ja paidan hihojen lyhennys on myös helppoa.
Huolla vaatteesi ja asusteesi oikein. Tämä on tärkeää etenkin jos olet panostanut niihin laadukkaampiin vaatekappaleisiin. Villa, silkki ja muut arat materiaalit tarvitsevat oman pesuaineensa. Muista myös katsoa pesuohjeista vaatteelle sopiva pesulämpötila. Kengät kannattaa käsitellä säännöllisesti hoitosuihkeilla ja – voiteilla, erityisesti nahkakenkien säännöllinen voitelu pidentää niiden käyttöikää. 

Vertaile hintoja ja osta tarjouksessa tai käytettynä. Tämä pätee kaikkiin kategorioihin ja vinkki onkin varmasti jokaisen pennin venyttäjän käytössä. Kirpputoreilta voi tehdä löytöjä, mutta osta vain tarpeen mukaan; useammasta parin euron tuotteesta tulee kerralla helposti parinkympin kulu.  Citymarketissa on usein tarjous, jossa markettimeikkejä saa -40% tai kaksi ripsiväriä yhden hinnalla. Sokoksella on laaja valikoima kampaamotason hiustenhoitotuotteita ja kahdesti vuodessa niitä saa ostettua -40% hintaan hiusten hellimisviikoilla. Verkkokaupoissa on myös hyviä tarjouksia, mutta muista huomioida toimituskulut ja mahdolliset palautuskulut. Tarjouskuvastoja selatessa ei myöskään kannata hullaantua ostamaan mitään mitä ei todella tarvitse. Tuotteiden normaalihinnoista on myös oltava perillä, kaikki tarjouskuvastossa olevat tuotteet, kun eivät oikeasti ole minkäänlaisessa alennuksessa. Esimerkiksi Stockmannin hulluilla päivillähän ei tarjousprosentteja lue missään tuotteessa ja useita tuotteita myydäänkin normaalihinnoilla. 

Seuraavassa osiossa säästövinkkiosiossa pureudutaankin sitten ruokailuun ja kodin kulutustavaroihin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Budjetti 15.3.-15.4.2021

Mukaan Airbnb-toimintaan?

Kulukartoitus 18.6-17.7.2018