Uudet asunnon omistajat

Me ostettiin asunto! Asunnon osto tuli ajankohtaiseksi, kun halusimme muuttaa lähemmäs keskustaa. Ensin katselimme vuokra-asuntoja. Sopivaa asuntoa kuitenkaan ei haluamassamme hintaluokassa löytynyt, joten otimme muutamaan pankkiin yhteyttä ja pyysimme lainatarjouksia. Yleensähän pankkeja on hyvä kilpailuttaa laajemminkin, mutta meillä ei ollut kasassa monien pankkien vaatimaa omarahoitus osuutta eli vähintään 10% säästöjä asunnon ostohinnasta. Säästöpankissa ja S-pankissa tarjotaan kuitenkin valtion takausta lainalle. Valtion takauksen lainalle saadakseen on valtiolle maksettava 2,5% takaussummasta. Takauksen saajan tulee ostaa asunto omaan käyttöönsä ja omistaa asunnosta vähintään 50%. S-pankki tarjosi Säästöpankkia matalampaa korkoa ja marginaalia, joten päädyimme S-pankkiin.

Asunnon hintakatoksi määrittelimme 130-150 000 riippuen asunnon kunnosta ja tulevista remonteista. Kriteereinä oli kolmio 1 km säteellä keskustasta ja ammattikorkeakoulusta. Mies käy koululla kuntosalilla ja välillä siellä joitakin tapaamisia opettajien kanssa tai tenttejäkin. Itsekin saatan lähitulevaisuudessa aloittaa opiskelun ammattikorkeakoulussa, mutta samalla voin toivottavasti tehdä edelleen joitakin työvuoroja nykyisessä työpaikassani. Joten asunnon sijainti oli tärkein kriteerimme.

Aiemmassa vuokra-asunnossamme ei ollut muuta vikaa ollutkaan kuin sijainti. Asunto oli vasta muutama vuosi sitten rakennettu rivitalokaksio omalla saunalla. Alue oli myös viihtyisä ja rauhallinen. Useamman kilometrin matka keskustaan oli kuitenkin niin epäkäytännöllistä ja arjen sujuvuutta haittaavaa, että se vähensi asumisviihtyvyyttä omalla kohdallani huomattavasti. Niinpä kokemuksen kautta olen oppinut, että asunnossa todellakin tärkeintä on sijainti, sijainti ja sijainti! Itse asunnonhan voi sitten remontoida mieleisekseen.

Toinen ratkaiseva tekijä asunnon ostossa oli tietenkin taloyhtiö. Meillä ei ollut tavoitteena etsiä asuntoa, jossa kaikki suuret remontit olisivat jo tehtynä. Tulevien remonttien hinta täytyi kuitenkin olla kompensoituna asunnon hinnassa. Kävimme esimerkiksi katsomassa yhtä 2000-luvun alussa remontoitua kolmiota, jossa edelleen makuuhuoneiden ja eteisen kaapit olivat alkuperäisiä 50-luvun komeroita, jotka eivät kyllä ole sitten lainkaan käytännöllisiä. Esitteessä mainittiin, että kohteeseen on tulossa sähköremontti. Esittelyssä ilmeni, että arvioidut sähköremonttikustannukset olisivat arviolta 400 000e. Ja asunnosta pyydettiin 130 000. Eikä oltu edes ydinkeskustassa. Asunto oli toki siinä kunnossa, että siellä voisi asua, mutta kokonaan siniseksi laatoitettu wc- ja suihkutila olisi kyllä kaivannut mielestäni päivitystä. Keittiökin oli pieni ja seiniä olisi pitänyt kaataa, jotta sen olisi saanut avattu yhdeksi tilaksi olohuoneen kanssa. Ei kiitos siis tälle kohteelle!

Muutamia muitakin huteja tuli käytyä katsomassa. Mutta sitten se löytyi! Avara ja valoisa 70 neliö kolmio haluamaltamme asuntoalueelta ja taloyhtiöön oli 4 vuotta sitten tehty LVI-remontti ja sähköremontti. Samoin parvekkeet oli uusittu ja autopaikat huollettu. Myös asunto itsessään oli remontoitu kokonaan keittiötä ja kylpyhuonetta myöten. Värisävyt koko asunnossa ovat vaaleat, joten materiaalivalinnat miellyttivät silmää eikä niitä olisi tarvetta lähteä vaihtamaan. Isomman makuuhuoneen yhteydestä löytyy suuri vaatehuone ja taloyhtiön kellarikerroksessa oli paljon nykyistä suurempi häkkivarasto. Omaa saunaa asunnossa ei kuitenkaan ole, mutta yhteinen saunatila on remontoitu myös 4 vuotta aiemmin ja vaikutti oikein viihtyisältä. Ja asunto osui vieläpä tuohon asettamaamme hintahaarukkaan! Laitoimme tarjouksen asunnosta näytöstä seuraavana päivänä ja nyt se on meidän!


Avaimet omaan kotiin saimme pääsiäisenä ja täällä sitä on elelty nyt kuukauden verran. Ja ehdottomasti oli aivan loistava päätös ostaa juuri tämä asunto! Etenkin aurinkoisina päivinä on ihanaa kävellä lyhyt matka töihin ja töiden jälkeen voi käväistä kaupassa kävellen, koska ostokset jaksaa kantaa kangaskassissa tai repussa. Itse asuntokin on todella valoisa, koska kyseessä on läpitalonhuoneisto ja valoa virtaa joka puolelle. Kasvaneen neliömäärän myötä on ihanaa, kun kaapistot ja lipastot ei ole toisissaan kiinni. Sänkykin mahtuu makuuhuoneen keskelle, eikä sitä ole tarvinnut työntää nurkkaa vasten. Täytyy kyllä sanoa, että mieliala on kohonnut täällä asuessa huomattavasti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Budjetti 15.3.-15.4.2021

Mukaan Airbnb-toimintaan?

Kulukartoitus 18.6-17.7.2018