Vaihto toisesta työttömyyskassasta Yleiseen työttömyyskassaan- YTK:hon



Vaihdoin työttömyyskassani huhtikuun alussa YTK:n ja erosin samalla myös ammattiliitostani. Päätöstä olin kypsytellyt mielessäni jo jonkin aikaa, mutta olin viivyttänyt sitä, koska ajattelin sen hidastavan ansiosidonnaisen saantia. Toisaalta voiko palvelu enää kovinkaan paljon aiemmasta hidastua, sillä edellisessä ammattiliitossa päivärahat saapuivat tilille yleensä kolmen viikon kuluttua hakemuksen laittamisesta. Joten ei kun selvittämään kuinka nopeita päivärahan käsittelijöitä muualla työskentelee!

YTK voi hoitaa puolestasi vain työttömyyskassavaihdoksen, mutta jos haluaa erota myös ammattiliitosta, täytyy tämä toimenpide tehdä itse. Muistathan, että aina kannattaa liittyä ensin uuteen työttömyyskassaan, jottei sinulle muodostu päiviä, jolloin et ole minkään kassan asiakas. Edellisestä ammattiliitosta irtaantuminen onnistui kuitenkin kätevästi sähköpostia ammattiliittoon lähettämällä.  Kummallista kyllä sähköpostiini ei vaivauduttu edellisestä ammattiliitostani vastaamaan, mutta jo samalla viikolla sain postissa kirjeen, jossa minut julistettiin liitosta eronneeksi.

Heti liittymishakemuksen jälkeen sainkin sähköpostia YTK:lta, jonka oikeasta ylälaidasta löytyi uusi jäsennumeroni. Ensimmäisellä sisäänkirjautumiskerralla YTK:n verkkosivuille täytyi suorittaa rekisteröityminen, jolloin määritettiin myös haluamani salasana. Kävinkin heti tarkistamassa yhteystietoni ja liittämässä tilinumeroni niihin.

Työttömyyskassan vaihdos kestää keskimäärin pari viikkoa, mutta päivärahahakemuksen tekoon kannattaa valmistautua saman tien. Jos aiot anoa päivärahaa heti, kun se on mahdollista, kannattaa kasata seuraavat liitteet hakemuksen tekoa varten valmiiksi

  • Palkkatodistukset viimeisen 6kk ajalta. Tämä on siis eri asia kuin kuukausittainen palkkalaskelma. Jos olet ollut useamman yrityksen palveluksessa viimeisen 6kk aikana, niin tarvitset palkkatodistukset kaikilta kyseisiltä yrityksiltä. YTK voi hoitaa palkkatodistuspyynnön puolestasi palkkalaskennasta mikäli sinulla on tiedossa palkanlaskijasi sähköpostiosoite.
  • Verokortti etuutta varten. Mikäli saat jo etuutta, oletkin varmasti hakenut etuus verokortin kyseiselle vuodelle. Jos verokortti on sinulla paperisena skannaa se koneelle, tai ota siitä kuva sähköpostiisi valmiiksi.
  • Työsopimukset viimeisen 6kk ajalta. Mikäli et enää työskentele jonkin yrityksen palveluksessa on varminta liittää mukaan myös työtodistus.
  • Kyseisen kuun palkkalaskelma. Tästä näkyy paljonko työnantajasi on maksanut sinulle palkkaa juuri tässä kuussa. Tehdyt työtunnit kuluneelta kuulta voi jo myös laskea valmiiksi, jolloin ne saa nopeasti näppäiltyä päivärahahakemukseen.

YTK ei maksa etuuksia ennen kuin olet suorittanut vuosimaksun. Vuosimaksu maksetaan kerralla, joten liittyessä on hyvä varautua tähän kuluerään. Vuosimaksuhan YTK:ssa on tällä hetkellä 100 tai 118 euroa riippuen siitä haluatko pelkän työttömyyskassajäsenyyden vai otatko jäsenyyden vakuuttavasta työttömyyskassasta. Kesken vuotta liittyessä summa ei ole kuitenkaan tuota sataa euroa ole, vaan itselläni esimerkiksi näin huhtikuun alussa liittyessä vuosimaksun hinnaksi muodostui n.72 euroa.

Toivon, että olisin itsekin nämä tiedot jostakin löytänyt hieman aiemmin. No mikäs tässä palkkatodistuksia odotellessa. Nykyisellä työnantajalla kun on palkanlaskennan kanssa jonkinlainen sopimus, ettei palkanlaskennan yhteystietoja anneta työntekijöille, vaan pyynnöt välitetään esimiehen kautta. Katsotaan tuleeko se palkkatodistus kotia postissa vai ilmestyykö se työsähköpostiin jossakin vaiheessa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Budjetti 15.3.-15.4.2021

Taloushistoriani- Tarinani kuluttajana, säästäjänä ja sijoittajana lapsuudesta tähän päivään

Opintotukihakemuksen täyttämisen helppous!