10 vinkkiä, joilla löydät vuokralaisen nopeasti ja erotut markkinoilla myös Korona-aikana

Koronan myötä Suomessa on valtava määrä vapaana olevia vuokra-asuntoja. Vaikka asuntoja ei ole enää tyhjillään aivan yhtä paljon kuin viime keväänä, näyttäisi asuntoja edelleen olevan vapaana enemmän kuin normaalisti. Monet opiskelijat pysyttelevät kotipaikkakunnillaan etäopiskelun myötä eikä lyhytaikaiselle Airbnb-tyyliselle vuokraukselle ole samalla tavalla kysyntää. Vuokralaisilla on siis varaa mistä valita ja todennäköisesti tyhjiä kuukausia on tiedossa niille, jotka eivät osaa markkinoida asuntoaan oikein. 

Kun asuntoja tarjolla paljon, on erotuttava kilpailijoista. Tässä 10 vinkkiä, jolla löydät asunnollesi uuden vuokralaisen nopeasti 

1. Julkaise ilmoitus monessa paikassa ja lähesty itse vuokra-asunnon hakijoita. Tori.fi on varmaankin käytetyin vuokra-asuntohakusivusto. Mutta yhtä hyvin vuokra-asuntoilmoituksen voi julkaista myös sen lisäksi myös vuokraovessa, etuovessa ja oikotiellä. Joissakin kaupungeissa on myös aktiivisiä Facebook-ryhmiä, joissa on sekä asunnon etsijöitä, että vuokraajia. Etenkin Facebookista voi olla helppo bongata vuokra-asunnon tarvitsijoita ja laittaa heille itse tietoja omasta kohteesta. 

2. Panosta hyviin kuviin ilmoituksessa. Ensmmäinen askel on tietenkin, ettei julkaise kuvatonta ilmoitusta. Jos otat kuvat itse, ota ne luonnonvalossa. Se tuo parhaiten esille materiaalien todelliset sävyt ja vältyt heijastuksilta sekä luultavasti myös kuvien muokkaamiselta. Katso, että kuva on suorassa ja tarkka. Jos huoneessa on peilejä asetu niin, ettet itse näy peilistä. Ota ennemmin yleiskuvia, sillä ne antavat käsityksen huoneen koosta ovat paremmin kuin lähikuvat. Parhaimmassa tapauksessa palkkaa valokuvaaja ottamaan kuvat. Olemme itse käyttäneet ammattivalokuvaajaa, joka kuvaa työkseen kiinteistövälitysyrityksille asuntoja. Hyvät kuvat maksavat muutaman satasen ja niitä voi käyttää useita vuosia.  Jokatapauksessa laita ilmoitukseen kuva jokaisesta huoneesta ja pohjapiirros. Valikoi erityisen huolella pääkuva eli se kuva, joka asuntoja ilmoituslistaa selatessa näkyy etusivulla. Pääkuvan on kerrottava asunnon luonteesta ja herätettävä huomio muiden asuntojen joukosta.  

3. Kerro asunnosta ja sen sijainnista houkuttelevasti. Jos ilmoituksessa lukee ainoastaan "Vuokrataan siisti yksiö keskustassa 565€/kk, vesimaksu 21€/kk, autopaikka 8€/kk. Ei lemmikkejä. Ei tupakointia.",  on vuokrailmoitus melko tylsä, vaikka sisältääkin oleelliset tiedot. Koita kertoa muutamalla lauseella asunnon hyvistä puolista. Katso muita vapaana olevia vuokrakohteita ja mieti, mitkä ovat sinun asuntosi vahvuuksia. Ehkäpä vastaremoidut pinnat, valoisuus, avaruus, hyvä pohjaratkaisu, hyvät säilytystilat, lyhyt matka lenkkipoluille tai riittävä pinta-ala omalle etätyöpisteelle? Tutki myös asuntojen myyntisivustojen kuvauksista, millä tavoin siellä kerrotaan asuinalueesta, jolla asunto sijaitsee ja minkälaisia vetoavia sanoja myynti-ilmoituksissa käytetään. Nyt kannattaa korostaa rauhallisuutta, luonnonläheisyyttä, kauniita maisemia ja tilavuutta. Jos asunto on tyhjä kerro minkä kokoisia huonekaluja sinne mahtuu. Esim. alkoviin sopii 120cm sänky, keittiön viereen mahtuu neljän hengen ruokapöytä. Näin mahdollisen vuokralaisen on jo etukäteen helpompi hahmottaa mahtuvatko hänen nykyiset huonekalunsa asuntoon. 

4. Mieti vuokravakuuden määrää. Tyypillisesti vuokravakuus on 1-3 vuokraa vastaava summa. Muuttaminen on muutenkin melko kallista. Vuokranantajina haluamme turvata omaa selustaamme, mutta tuskin ketään houkuttelee laittaa yli tonnia makaamaan vuokravakuustilille ja odottelemaan, että saa ne takaisin vuosien päästä. Riittäisikö siis yhden kuukauden takuuvuokra? Lisäksi on saatavilla erilaisia takuupalveluita, joilla voi kuukausimaksun muodossa ostaa ulkopuoliselta palvelun tarjoajalta vakuuden asunnolle. Jospa kokeilisit tälläistä vaihtoehtoa ja luopuisit kerralla maksettavasta vuokravakuudesta kokonaan? 

5. Harkitse lemmikkien sallimista vuokra-asunnossasi. Koronan aikaan monet ovat ottaneet uuden karvaisen perheenjäsenen. Useat vuokranantajat eivät kuitenkaan salli lemmikkien pitämistä vuokrakodeissaan. Suurin osa lemmikkieläimistä on kuitenkin hyvin käyttäytyviä. Lattiaan voi toki tulla hieman naarmuja, mutta onko lattia muutenkaan uudenveroisessa kunnossa? Vähäiset naarmut lattiassa ovat normaalia kulumista, jos lemmikit on vuokrasopimuksessa sallittu (btw tiesitkö, että lähtökohtaisesti vuokrasopimus sallii lemmikit, jos ei niitä erikseen kielletä). Sen sijaan pureskellut listat, naarmutetut väliovet tai tapetit eivät ole normaalia kulumista ja niiden korvaamisesta voidaan sopia vuokralaisen kanssa kirjaamalla vuokrasopimukseen selvästi, että vuokralainen vastaa lemmikkieläinten mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Kun asunnossa on ollut lemmikkieläimiä ei se sovi todennäköisesti sovi enää allergikon kodiksi, mutta kumpia on vuokralaisia on enemmän, todella allergisia vai niitä, joilla on lemmikki? Sanoisin, että jälkimmäisiä. 

6. Aseta vuokra-asunnon hinta oikein. Ellei vuokra-asuntosi ole todella uniikki ja sijaitse keskustassa rauhallisella aluuella järven vieressä, suosittelisin tarkastamaan hintatasoa. Ylipäätään jos etsii pitkäaikaista vuokralaista, ei ole yleensä järkevää kiskoa markkinoiden kovinta vuokraa. Vuokran hakuilmoitusten perusteella vuokralainen haluaisi saada yksiön 550, kaksion 650 ja kolmion 800 eurolla. Mieluiten vielä noin 50 euroa edullisemmin, jolloin yksiön ihannahinta olisi 500, kaksion 600 ja kolmion 700-750 euroa. Pääkaupunkiseudulla asukkaat olivat kuitenkin valmiita maksamaan enemmän. 

7. Jos et halua laskea vuokraa, mieti, mitä asumiskuluja voisit sisällyttää vuokraan. Jos olet aiemmin pyytänyt vuokraa 565€/kk+vesimaksu 21€/kk+autopaikka 8€/kk. Mieti voisiko tuo 565€ sisältää jatkossa vaikkapa autopaikka maksun tai mikäli asunnossa mahdollisuus kiinteään laajakaistaan, voisiko se sisältyä vuokraan? Eikö näyttäisikin mukavalta, jos ilmoituksessa lukisi vuokra 565€ sisältäen autopaikan. 

8. Remontoi ja päivitä pinnat. Jos asunnon pintoja ei ole remontoitu 2010-luvulla, on todennäköistä, ettei sen ulkonäkö vastaa vuokralaisten mieltymyksiä. Erityisesti tänä aikana kotona pitäisi olla viihtyisää. Edullisinta on vaihtaa lattiat (vanhan lattian päälle uuden laminaatin laittaminen on nopeaa) ja maalata seinät ja niistä on hyvä lähteä liikkeelle. Kylpyhuoneen ilmettä voi myös päivittää laattoja maalaamalla sekä vaihtamalla kalusteita. Keittiössä en itse suosi useinkaan väliratkaisuja, vaan mieluiten vaihdan kerralla kaiken. Jos budjetti on kuitenkin pieni niin kaappien ovien ja vetimien vaihtaminenkin ja välitilan laattojen maalaaminen auttaa paljon. Jos asunnossa ei vielä ole astianpesukonetta niin koita suunnitella keittiöremontti siten, että jatkossa siellä on sellainen eikä enää tarvitse tiskata käsin. Remontoitu on aina hyvin tehtynä parempi kuin vanha ja kulunut. Remontti on myös loistava mahdollisuus erottua kilpailijoista. Ei siis välttämättä kannata valita sitä harmaata ja valkoista, jota kaikilla muillakin on. Ainakaan joka huoneeseen tai hukut jälleen massaan. Tällä kertaa vain kaikkiin satoihin vaaleisiin koteihin. Tässä Rahamedian kuvassa on hyvin havainnollistettu sitä miten pienellä keittiön päivityksellä on vaikutusta huoneen yleisilmeeseen. 


9. Vastaa kyselyihin heti ja sovi näyttö nopeasti. Jos vuokralainen on etsimässä kotia lyhyellä aikataululla, hän odottaa nopeita vastauksia. Monesti kyselyitä voidaan laittaa useista kiinnostavasta asunnosta. Jos aikailet viestiin vastaamisessa, joku potentiaalinen vuokralainen ehtii jo käydä katsomassa toista asuntoa ja solmia vuokrasopimuksenkin. Samasta syystä pyri sopimaan asuntonäyttö 1-3 päivän sisään  mahdollisesta yhteydenotosta. Yritä saada kaikki asuntonäytöt mieluiten samalle päivälle ja tee päätös viipyilemättä. Myös vuokrasopimuksen allekirjoitus kannattaa hoitaa melko pian vuokralaisvalinnan jälkeen. 

10. Ole joustava. Jos vuokralaisehdokas vaikuttaa luotettavalta ja pitkäaikaiselta asukkaalta, ole valmis joustamaan ja kerro vuokralaiselle, että olet hän voi halutessaan sisustaa asuntoaan mieleisekseen kunhan hyväksyttää asiat ensin sinulla esim. seinien maalaus ja taulujen kiinnitys. Lisäksi kannusta asukasta tuomaan esille asunnon puutteita ja kerro, että olet valmis parantamaan asunnon varustelutasoa, jos se ei tunnut asukkaasta riittävältä. Meillä on yhdessä sijoitusasunnossa hieman huonosti kiinteitä säilitysratkaisuja ja olemme tuoneet esille asuntonäytöillä ja asuntoilmoituksissa, että olemme halukkaita ostamaan asuntoon vaikkapa vaatekaapin, jos asunto tuntuu muutoin sopivalta, mutta tavaroille ei löydy tarpeeksi tilaa. Vielä tähän ei ole tarvetta, mutta uskon, että vuokralaiset kuitenkin arvostavat mahdollisuutta. 

Mitä useampaa vinkkiä noudatat, sitä todennäköisemmin löydät asuntoosi vuokralaisen myös Korona-aikana. Hintaan liittyvissä muutoksissa vuokratuotto voi kärsiä hetkellisesti, enkä itsekään käyttäisi niitä kuin tässä poikkeustilanteessa. On kuitenkin syytä muistaa, ettei mikään ei ole niin kallista kuin tyhjä kuukausi. Jos asuntosi on tyhjillään kuukauden se vastaa esimerkiksi 70 kuukauden autopaikkamaksuja ja sehän on melkein 6 vuotta. Harva vuokralainen asuu näin kauan samassa asunnossa, joten jäät plussan puolelle jos autopaikkamaksun maksun tarjoamalla löydät vuokralaisen heti. 

Lisäksi muista pitää huolta nykyisistä vuokralaisista. Jos olet onnistunut löytämään hyvät vuokralaiset niin tässä markkinatilanteessa on syytä pitää heistä kiinni. Unohda indeksikorotukset ja ennemmin palkitse vuokralainen jollakin pienellä, ehkäpä pieni muistaminen kiitosviestin suklaalevyn tai kahvipaketin kera. Jos haluat oikein yllättää niin miksei myös lahjakortti tai vaikkapa keväällä ikkunanpesun tilaaminen ilahduttaisi vuokralaista. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mukaan Airbnb-toimintaan?

Budjetti 15.3.-15.4.2021

Ensimmäinen sijoitusasunto, asunto nro 2 lukuina